Salataontetek az en konyhambol

 1.) Yoghurtos salataontet
Ez az ontet megfelelo sult halakhoz, salatakhoz, hamis coleslaw salatahoz is, majonez helyett, ha  zsirszegenyebb valtozatot szeretnenk.

Hozzavalok :
1pohar yoghurt
2-4 ek citromle ( izles szerint)
1 kiskanal dijoni mustar
1 cikk fokhgyama reszelve
1 ek zoldpetrezselyem finomra apritva
1 ek  snidling finomra apritva
2 ek olivaolaj 

A hozzavalokat egy talba tesszuk, jol osszekeverjuk , lehutjuk, majd talalas elott a salatara ontjuk es osszekeverjuk.
Lehet jatszani az izekkel, aki nem szereti a petrezselymet az felcserelheti kaporral, vagy mehet bele kapor is, ha ninc snsidling akkor helyettesithetjuk a zoldhagyma levelevel, ha a zold leveleket felcsereljuk bazsalikommal e skakukkfuvel megint mas ontetet kapunk. Tolunk fugg hany ontetet hozunk ki az alapreceptbol.

2.) Mezes ,mustaros salataontet

Hozzavalok :
1 pohar zsiros yoghurt
1/4 pohar mez
2 ek dijoni mustar
1/4 kk zellerlevel finomra apritva
1-2 ek olivaolaj (elhagyhato)

A hozzavalokat keverjuk ossze es tegyuk hidegre legalabb egy orara. 

 
3.) Romai komenyes salataontet

Hozzavalok :
1/2 pohar zsiros yoghurt
1 ek dijoni mustar
1 kk reszlet fokhagyma
1/4 kk romai komeny so es bors izles szerint
3 ek olivaolaj 

A hozzavalokat egy talba tessuzk majd folytonos keveres kozben lassan adagoljuk az olivaolajat hozza.

4.) Avokados salataontet
 
Hozzavalok :

1 avokado
1/2 pohar zsiros yoghurt (nagyon ajanlom a kecsketejbol keszultet)
1/4 pohar extra szuz olivaolaj
3 ek citromle
2 cikk fokhagyma (izlestol fuggoen , lehet keveseb vagy tobb)
1 kk so
1/4 kk erospaprika szosz (pl tabasco)
frissen orolt fekete bors.

Az avokadot kettevagjuk kivesszuk a magjat, robotgepbe tesszuk a tobbi hozzavaloval egyutt es sima kremme keverjuk. Martogatosnak es ontetnek egyarant megfelel. Ha nincs robotgepunk, akkor az avokadot egy villaval jol osszetorjuk, hozzaadjuk a tobbi hozzavalot, majd az olajat lassan adagoljuk hozza, kozben folyton keverjuk.
 
 5.) Gorog salataontet 

 Hozzavalok :
1/4 pohar gorog yoghurt
1/2 citrom leve ( a citromlevet izles szerint adagoljuk)
1 cikk fokhagyma reszelve
1/4 pohar olivaolaj
1 ek csiposz paprikaszosz (aki nem szereti hagyja ki)
1/2 pophar feta sajt
so es bors izles szerint

A hozzavalokat egy talba tesszuk, az olajat lassan adagolva kikeverjuk, a vegen hozzaadjuk a fetat, es azzal is simara keverjuk. Foleg friss level es vegyes salatahoz ajanlom.
 
6.) Kulonleges salataontet makkal (!) 

 Hozzavalok :
3/4 pohar olivaolaj
1/3 pohar ecet (borecetet ajanlom)
1/4 pohar mez (vagy barnacukor, juharszirup,datolyamez)
1/4 kk so
1 evokanalnyi aproravagott zoldhagyma
2 ek dijoni mustar
2 ek mak  (termeszetesen nem daralt)

Robotgepbe helyezunk mindnet es jol osszekeberjuk a vegen hozzadajuk a makot. Ez az ontet nagyon finom friss spenotlevelekre ontve, vagy jegsalataval, ruccolaval. Egy kis keksajtot is reszelhetunk ra, akkor mar igazan kulonleges lesz :)
 
7.) Koreai salataontet (egyik kedvencem a sok kozul)

Hozzavalok :

1/4 pohar szojaszosz
5 ek viz
2 ek kristalycukor
1/4 pohar feher ecet
2 ek szezammagolaj
1 ek pirospaprikapehely

Jol osszekeverjuk a hozzavalokat es kesz az ontetunk. Ezt az ontetet altalaban romai salatara hasznalom es zolhagymat adok hozza. Egy romai salata nagyobb drabokra tepve 3-4 zoldhagyma, aminek a feher reszet felszeleteljuk, nem tul vekonyra, a zold reszet pedig turelmesen hajszalvekonyra vagjuk es par parecre jeges vizbe tesszuk, akkor szepen osszekunkorodik, es nagyon jol mutat  a salatankban. Talalaskor az ontetbol ontunk a levelekre izles szerinti mennyiseget.

8.) Francia salataontet   

Hozzavalok : 

1/2 pohar repceolaj ( ki milyen olajat hasznal, mi repceolajat )
1/3 pohar ecet (izles szerint)
1/3 pohar cukor (izles szerint)
1/4 pohar ketchup
so es bors izles szerint
1 ek worchestershire szosz
1/2 hagyma aprora vagva
2 cikk zuzott fokhagyma
1/4 kk cayenne paprika
 
A hozzavalokat jol osszekeverjuk es lehutjuk. Kozvetlen tallas elott tesszuk a salatankra
  
9.) Koriander-lime salataontet  

Hozzavalok :

1 chilipaprika 
1cikk fokhagyma
3/4 kk gyomber
1/4 pohar lime le (citrom is tokeletes lesz )
1/3 pohar mez (izles szerint)
2 kk balzsamecet
1/2 kk so (izles szerint)
1/4 csokor koriander level
1/2 pohar olivaolaj

Ez egy mexikoi jellegu salataontet. Nagyon finom grillezet husokhoz es salatakhoz egyarant.
A chilipaprikat, a fokhagymat es a gyombert a robotgepbe tesszuk, es addig daraljuk mig egesz aprora vagja. Hozzaontjuk a lime levet,mezet,balzsamecetet, sot. Ujbol osszekeverjuk. Kozvetkeznek a korianderlevelek, es ujbol keverjuk. Most kovetkezik az olivaolaj amit szep lassan, egyenletesen ontunk az ontethez, mikorben a legkisebb sebessegen megy a robotgepunk.
   Megkostoljuk, ha kell meg sozzuk,izlesunk szerint izesitjuk. Lehutjuk es hidegen adjuk a salatankhoz ,kozvetlenul talalas elott. Ha ninc srobotgepunk akkor a gyombert es a fokhagymat reszeljuk a chilipaprikat vagjuk nagyon aprora es a koriander levelet is.

10.) Japan salataontet 

 Hozzavalok :

1/2 pohar aprora vagott hagyma (lehet ujhagyma is)
1/2 pohar mogyoroolaj (ha nincs hasznaljunk mas novenyi olajat, vagy felezzuk  a mennyiseget. Ez az ontet kb 12 szemelynek eleg)
1/3 pohar rizsecet
2 ek viz
2 ek reszelt vagy aprora vagott zellergyoker
2 ek kethcup
4 ek szojaszosz
2 ek cukor (feher)
2 ek citromle
1/2 kk fokhgyama reszelve,
so es frissen orolt bors izles szerint.
 Robotgepben, vagy talban jol kikeverjuk .

11.) Izraeli salataontet (1 szamu legsurubben hasznalt ontetem) 

Hozzavalok :

Fel pohar olivaolaj
1-2 citrom leve (izlestol fuggoen)
so es frissen orolt bors

A hozzavalokat habverovel jol-jol elkeverjuk az olivaolaj es acitromle keverekebol suru ontetet kapunk. Kozvetlenultalalas elott ontjuk a salatankra.

12.) Vinaigrette ontet (ugyancsak kedvenc)  

Hozzavalok:

1/2 pohar olivaolaj
1-2 citrom leve
1-2 cikk fokhagyma
1-2 kk kakukkfu
1 ek mez
so es bors

Csavaros uvegbe tesszuk a hozzavalokat, jol osszerazzuk, mig besurusodik az ontetunk  hidegen ontjuk a salatara kozvetlenul talalas elott. Mikro kivesszuk az ontetet a hutobol ujbol osszerazzuk az uveget. Ezt az ontetet kedvunk szerintvaltoztathatjuk, az alaprecept az olaj,citrom (vagy feherborecet) es altalaban fokhagyma so es bors. Ezenkivul mindneki olyan zoldfuszert tegyen bele amilyet szeret, mezet ki lehet hagyni aki nem szereti. Millio izben keszithetjuk a zoldfuszerek felhasznalasaval.

13.) Kapros ajoli ontet  

Hozzavalok :

1 tojas sargaja
olivaolaj, vagy barmilyen mas novenyi olaj.
1/2 kk dijoni mustar
1 citrom leve
so, bors
1 cikk fokhagyma
1 nagy marek aprora vagott kapor.

A tojassargajat kulonvalasztjuk , hozzaadjuk a fel kk mustart sot es borsot, es az olajat lassan adagolva , kikeverjuk , vigyazva hogy ne menjen ossze , mindig keves olajat ontsunk hozza es folyton keverjuk. Aztan hozzaadjuk az 1 citrom levet es a kaprot.  Jegsalatara  vagy romai salatara , nagyon nagyon finom.

14.) Japan salataontet II  

Hozzavalok :


1 marek koriander
3 ek szojaszosz
3 ek mirin(japan szirupos jellegu edes fozobor) ha nincs akkor mezzel helyettesitsuk. De ajanlatos beszerezni a mirint, minden keleti jellegu uzletben kaphato.
1 cikk fokhagyma
1 citrom leve
 So es frissen orolt bors .

Csavaros uvegbe tesszuk, jol osszerazzuk es a salatankra ontjuk. Aki jartas a blogomon ezt az ontetet mar latta a  "vidam salata " receptjeben. Foleg repa, karalabe, zeller salata kevrekere ajnalom. Kulonlegesen finom :)

  Nagyon jo etvagyat kivanok! Majd bovitem az ontet recepteket, hogy legyen mibol valogatni. Egyenlore fogadjatok szeretettel. 


 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések