Sult lazac kurkumas rizs korettel.

               
                  Sult lazac ,kurkumas rizzsel.


Ferjem kedvence a lazac. Altalaban 1x egy heten kerul az asztalunkra haletel. Ugye mondanom sem kell , hogy az egyik legegeszsegesebb es legnepszerubb halfajta mind kozul. Kivalo feherje, vitamin es asvanyianyag forras, kalium , cink, vas, szelen , B12 mind megtalalhato benne. Legfontosabb tapanyaga megis az omega-3 zsirsav, ami nehany kronikus betegseg megelozesere is alkalmas, pl Alzheimer kor, asztma, depresszio, magas vernyomas. Erositi az immunrendszert, gyulladascsokkento hatassal rendelkezik, es javitja az altalanos kozerzetet es egeszsegi allapotot. Sajnos a lazac ara meg mindig eleg magas mindenutt a vilagon, igy nem ehetunk belole annyiszor ahanyszor szeretnenk, de a tobbi halfajta is nagyon egeszseges. Akinek nem telik lazacra az cserelje fel mas halfajtaval, mindegyik nagyon finom, ajanlom a friss  halakat a fagyasztott helyett.


Hozzavalok :

2 szelet lazac amit elotte kifilezunk
So
frissen orolt bors
1 kk vaj
1 kk dijoni mustar (vagy amilyen van)
1ek olivaolaj
1 nagy cikk fokhagyma
1 kk citromle
1 kk friss kakukkfu (ha nincs akkor a szaritott is jo lesz ) 
vagy fel marek petrezselyemlevel fimora vagva.

Elkeszitese :

A lazacszeleteket megsozzuk durva szemu soval, frissen orolt borssal, megkenjuk mustarral es meglocsoljuk par csepp citromlevel.
  Egy serpenyobe tesszuk az 1 kk vajat es 1 ek olivaolajat felhevitjuk. A halat papirtorlore helyezzuk, es a nedvesseget leitatjuk rola. Beletesszuk a forro serpenyobe, es 3-4 percig sutjuk az egyik oldalan, majd 3-4 percig a masik oldalan, nem a legnagyobb hofokon, vagy langon, kb a felenel kicsivel nagyobb fokozaton suljon. Ha boros halfilenk van akkor mindig a boros felevel kezdjuk a sutest, finoman lenyomva a halfilet, hogy ne huzza ossze a hal husat. Mikor mindket oldalat megsutottuk belecsavarunk meg par csepp citromlevet hozzaadjuk a fokhagymat es megszorjuk friss kakukkfuvel, vagy akar petrezselyemmel. Osszeforrositjuk, es talaljuk. Barmilyen koret megfelel melle, krumplipure, salata, vagy rizs, gombakoret. Mi kurkumas rizset ettunk hozza es a biborsalatat aminek a receptjet ugyancsak megtalaljatok a blogomban. (http://matyievakonyhaja.blogspot.co.il/2016/01/biborsalata-avagy-nyers-repa-es-cekla.html)

A korethez :


2 szemelyre
1 pohar rizs
2 pohar viz, so, bors izles szerint
1 kiskanal kurkuma
1 ek olivaolaj.

A rizst megmosom (mindig megmosom) es egy labasba teszem, sozom , borsozom, hozzaontom az 1 ek olivaolajat es a fel kiskanal kurkumat. Felontom 2 pohar vizzel, rateszem a fedot es kicsi langon addig fozom mig elfo a leve, es kis lukacskak vannak kepzodnek a rizsszemek kozott. Ekkor elzarom alatta a tuzet, de befedve hagyom meg 10-15 percet.  Villaval finoman megkeverem. Jo etvagyat kivanok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések