Halfasirtok, pikans martasban puliszkaval.
Bevallom ritkan keszitek halfasirtot. A miertjet nem tudom, mert szeretjuk es finom is. Tegnap nem volt mas otletem, ezert gondoltam jojjon ujbol, talan 2 eve is, hogy utoljara csinaltam. Puliszka vagy polenta kinek melyik elnevezes kedvesebb, kitunoen passzol hozza.
Hozzavalok a fasirtokhoz :
Kb 70 dkg halhus (nekem ket aranydurbincsom volt itthon azt fileztem ki, levagtam a borerol es kockakra vagtam)
Nagyon finom ha ket ,harom fajta halhust keverunk ossze, de egy fajtabol is tokeletes lesz.
1 citrom
1 kisebb voroshagyma
1-2 cikk fokhagyma
Koriender level 1 marek
so es bors
1/4 kk romai komeny
1keshegynyi pirospaprika
1 tojas
2 ek kenyermorzsa, vagy egy szelet kenyer beaztatva es osszemorzsolva.
1 kisebb krumpli.
A halfasirtok elkeszitese :
A hal hust felvagjuk es raontunk egy citrom kifacsart levet. Osszekeverjuk finoman es allni hagyjuk kb 20 percet. 20 perc utan leontjuk rola a citromlevet, finoman megnyomkodjuk es a tobbi hozzavaloval egyutt a konyhai robotgepbe tesszuk es megdaraljuk. Ha nincs robotgepunk, akkor mindent nagyon aprora vagunk, a halhust pedig ledaraljuk. Osszekeverjuk az osszes alapanyagot es hutobe tesszuk egy orara.
Mig a hal masszank pihen elkeszitjuk a martast.
A martas hozzavaloi :
1 kk koriandermag amit mozsarban osszetorunk.(Ha nincs mozsar akkor a huspotyoloval)
1 cikk fokhagyma
1/2 eros paprika frissen,finomra vagva
1 kk edespaprika
1/4 kk kurkuma
1/4 kk romai komeny
1/2 kaliforniai paprika
1 nagy erett paradicsom (ha nincs friss, akkor konzervbol is jo, 2-3 db aprora vagva)
4-5 szaritott paradicsom
1 csipet cukor
Ha van akkor egy pohar csicseriborso, elore megfozve, vagy konzervbol. Nekem sajnos nem volt itthon igy nem tettem bele.
1-2 pohar zoldsegalaple vagy husleves.
4-5 ek olivaolaj
1 marek zoldpetrezselyem amit a talalas elott szorunk ra.
A martas elkeszitese :
Az olivaolajat meegmelegitjuk, beletesszuk a felvagott fokhagymat es az eros paprikat. Beleszorjuk az 1 kk zuzott korinader magot . Kicsit piritjuk, de csak eppen addig mig a fokhagyma halvany sargava valtozik, nem szabad nagyon megpiritani mert keseru lesz. Hozzaadjuk a tobbi zodlseget. (kaliforniai paprika, , osszevagott paradicsom, cukor, piros paprika,kurkuma es romai komeny.) Ossze fozzuk, es adunk hozza 1-2 pohar zoldsegalaplevet, amivel lassu tuzon tovabb fozzuk.
A halmasszat kivesszuk a hutobol, ket kanal segitsegevel egyforma fasirtokat formalunk, en hosszukasra formaltam, de termeszetesen lehet kerek is, akkor nincs szukseg a kanalra csak vizes kezre.
Egy tepsit kibelelunk sutopappirral, vekonyan megkenjuk vagy befujjul olajjal es szepen sorban rahelyezzuk a fasirtokat. 180c surtobe helyezzuk 8 percre. 8 perc utan kivesszuk es beletesszuk a martasunkba, ha keves a le rajta akkor meg adunk hozza keves huslevet vagy zoldseg alaplevet, befedjuk es meg 20 percig fozzuk.
Addigra a martasunk is kello surusegu lesz. Aki sima martast akar az kiszedheti a halfasirtokat es botmixerrel pepesitheti a martast.Megszorjuk friss zoldpetrezselyemmel es talaljuk.
A puliszka
Hozzavalok :
\kb 1 liter viz amibe teszek egy kis sot es felforralom
instant puliszkaliszt (kukoricadara de a gyors valtozat ami azert jo mert pillanatok alat megvan nem kell oarakig kevergetni.
1 fel marek reszelt parmezan
50 gr puha van.
Elkeszitese :
a forrasban levo vizbe szep lassan csorgatom a kukorica darat, kozben folyton keverem. Addig adagolom a darat mig erzem valtozik az allaga keveres kozben. Kb mint amikor tejbegrizt keszitunk. Mikor erzem hogy surusodik, akkor keverem meg 2-3 percet es leveszem a tuzrol. Ha instant darat veszunk akkor ennyi ido alatt meg is fo. Hozzaadjuk a reszelt parmezant es az 50 gr vajat jol elkeverjuk. Ha szepen vaghato puliszkat szeretnenk, akkor egy kisebb tepsit vagy edenyt teglalap formajut, beleljunk ki sutopapirral es ontsuk bele a puliszkat. Szepen simitsuk el. Kb 10 perc mulva mar szeletelheto olyan formara amilyet eppen szeretnenk. Ujbol a leiras hosszabb lett mint amennyibe kerul az etel elkeszitese, de szerettem volna ertheto receptet irni.
Jo etvagyat kivanok!
Hozzavalok a fasirtokhoz :
Kb 70 dkg halhus (nekem ket aranydurbincsom volt itthon azt fileztem ki, levagtam a borerol es kockakra vagtam)
Nagyon finom ha ket ,harom fajta halhust keverunk ossze, de egy fajtabol is tokeletes lesz.
1 citrom
1 kisebb voroshagyma
1-2 cikk fokhagyma
Koriender level 1 marek
so es bors
1/4 kk romai komeny
1keshegynyi pirospaprika
1 tojas
2 ek kenyermorzsa, vagy egy szelet kenyer beaztatva es osszemorzsolva.
1 kisebb krumpli.
A halfasirtok elkeszitese :
A hal hust felvagjuk es raontunk egy citrom kifacsart levet. Osszekeverjuk finoman es allni hagyjuk kb 20 percet. 20 perc utan leontjuk rola a citromlevet, finoman megnyomkodjuk es a tobbi hozzavaloval egyutt a konyhai robotgepbe tesszuk es megdaraljuk. Ha nincs robotgepunk, akkor mindent nagyon aprora vagunk, a halhust pedig ledaraljuk. Osszekeverjuk az osszes alapanyagot es hutobe tesszuk egy orara.
Mig a hal masszank pihen elkeszitjuk a martast.
A martas hozzavaloi :
1 kk koriandermag amit mozsarban osszetorunk.(Ha nincs mozsar akkor a huspotyoloval)
1 cikk fokhagyma
1/2 eros paprika frissen,finomra vagva
1 kk edespaprika
1/4 kk kurkuma
1/4 kk romai komeny
1/2 kaliforniai paprika
1 nagy erett paradicsom (ha nincs friss, akkor konzervbol is jo, 2-3 db aprora vagva)
4-5 szaritott paradicsom
1 csipet cukor
Ha van akkor egy pohar csicseriborso, elore megfozve, vagy konzervbol. Nekem sajnos nem volt itthon igy nem tettem bele.
1-2 pohar zoldsegalaple vagy husleves.
4-5 ek olivaolaj
1 marek zoldpetrezselyem amit a talalas elott szorunk ra.
A martas elkeszitese :
Az olivaolajat meegmelegitjuk, beletesszuk a felvagott fokhagymat es az eros paprikat. Beleszorjuk az 1 kk zuzott korinader magot . Kicsit piritjuk, de csak eppen addig mig a fokhagyma halvany sargava valtozik, nem szabad nagyon megpiritani mert keseru lesz. Hozzaadjuk a tobbi zodlseget. (kaliforniai paprika, , osszevagott paradicsom, cukor, piros paprika,kurkuma es romai komeny.) Ossze fozzuk, es adunk hozza 1-2 pohar zoldsegalaplevet, amivel lassu tuzon tovabb fozzuk.
A halmasszat kivesszuk a hutobol, ket kanal segitsegevel egyforma fasirtokat formalunk, en hosszukasra formaltam, de termeszetesen lehet kerek is, akkor nincs szukseg a kanalra csak vizes kezre.
Egy tepsit kibelelunk sutopappirral, vekonyan megkenjuk vagy befujjul olajjal es szepen sorban rahelyezzuk a fasirtokat. 180c surtobe helyezzuk 8 percre. 8 perc utan kivesszuk es beletesszuk a martasunkba, ha keves a le rajta akkor meg adunk hozza keves huslevet vagy zoldseg alaplevet, befedjuk es meg 20 percig fozzuk.
Addigra a martasunk is kello surusegu lesz. Aki sima martast akar az kiszedheti a halfasirtokat es botmixerrel pepesitheti a martast.Megszorjuk friss zoldpetrezselyemmel es talaljuk.
A puliszka
Hozzavalok :
\kb 1 liter viz amibe teszek egy kis sot es felforralom
instant puliszkaliszt (kukoricadara de a gyors valtozat ami azert jo mert pillanatok alat megvan nem kell oarakig kevergetni.
1 fel marek reszelt parmezan
50 gr puha van.
Elkeszitese :
a forrasban levo vizbe szep lassan csorgatom a kukorica darat, kozben folyton keverem. Addig adagolom a darat mig erzem valtozik az allaga keveres kozben. Kb mint amikor tejbegrizt keszitunk. Mikor erzem hogy surusodik, akkor keverem meg 2-3 percet es leveszem a tuzrol. Ha instant darat veszunk akkor ennyi ido alatt meg is fo. Hozzaadjuk a reszelt parmezant es az 50 gr vajat jol elkeverjuk. Ha szepen vaghato puliszkat szeretnenk, akkor egy kisebb tepsit vagy edenyt teglalap formajut, beleljunk ki sutopapirral es ontsuk bele a puliszkat. Szepen simitsuk el. Kb 10 perc mulva mar szeletelheto olyan formara amilyet eppen szeretnenk. Ujbol a leiras hosszabb lett mint amennyibe kerul az etel elkeszitese, de szerettem volna ertheto receptet irni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése