Lilakaposztas, mogyorovajas kinai

Egy angol nyelvu magazinban olvastam meg regebben ezt a receptet, reg keszulok elkesziteni. Mivel akkorriban csak a mogyorovaj ontet hozzavaloit irtam ki, a tobbi a fantaziamra van bizva es az ontet is kicsit atalakitva. Mogyorovajat meg soha nem hasznaltam ontetnek, de nagyon meglepett az izvilaga. Finom lett.  Es ha mar kinai akkor ragyogjon a szinektol, legyen ude, szinpompas es friss hozzavalokbol. Keszulhet csak zoldseggel, vagy hussal is. Mivel az en ferjem megrogzott husevo, ezert en 5-6 csirkemellfilet tettem bele, ami olyan 250 gr lehet, Irom a receptet.


A tesztahoz :

3/4 csomag spaghetti 5 szamu vagy noodles (375 gr)
 2 marek lila kaposzta vekony csikokra vagva
 1/2 piros kaliforniai paprika (kozepes meret)
 1/2 sarga kaliforniai paprika(kozepes meret)
 1 sargarepa lereszelve a nagy lyuku reszelon (vagy julienre vagva)
 2 cikk fokhagyma reszelve .

A szoszhoz :

5 ek szojaszosz vagy tamari szosz
1/3 pohar mogyorovaj (en a Skippy fele mogyorovajat hasznaltam)
2 ek szezammagolaj 
1 1/2 ek rizsecet (ha nincs akkor rendes ecet de nem a 10 %  hanem gyengebb) 
1 1/2 ek mez
1/4 ek orolt fekete bors
1-2 kk chili pehely  vagy 1 chili paprika szeletelve ( a mennyiseget izles szerint dontsuk el

)
1 cikk fokhagyma reszelve vagy nagyon aprora vagva
2 1/2 kk friss gyomber reszelve ( vagy izles szerint )
4 ek forro viz a teszta vizebol.
1/2 pohar zoldsegalaple, vagy husleves vagy viz.

Ha hussal szeretnenk :

5-6 csirkemellfile kockara vagva so es bors.
1 cikk fokhagyma szeletelve
 
A talalashoz :

1/4 pohar friss koriander
 3-4 ek piritott mogyoro
1szal zolhagyma finomra vagva, a zoldjevel egyutt

Elkeszitese :

Egy fazekban vizet forralunk enyhen megsozzuk es a spaghettit vagy noodlest beletesszuk, A csomagolason leirt hasznalati utasitasoknak megfeleloen  megfozzuk. Nem kell tulfozni.
Mig a teszta fo, osszekeverjuk a szoszhoz valokat. A forro vizbol amiben a teszta fo kiveszunk 4 ek es hozzaadjuk. Simara keverjuk. Megkostoljuk, beallitjuk az izeket, ha kell meg sos, vagy edes, vagy savanyu. 
   Ha hussal szeretnenk, akkor felforrositunk 1-2 ek olajat beledobjuk az 1 cikk szeletelt fokhagymat aztan ra a hust, enyhen sozzuk es borsozzuk, es mivel mell file pillanatok alatt meg is sul Felretesszuk es folytatjuk a leirtak szerint, majd mikor a teszta belekerul a sult zoldsegekhez, beletesszuk a megsult  hust is.
  Egy wokba vagy nagyobb serpenyobe teszunk 2-3 ek olajat radobjuk a reszelt fokhagymat, par pillanatig keverjuk, vigyazat mert hamar megeg. Mikor halvany sarga szine van, radobjuk a zoldsegeket, kaposztat , paprikakat amiket vekony csikora vagtunk es a reszelt repat amit lereszeltunk.Addig sutjuk mig erezzuk, hogy meg roppanos, de mar nem nyers es nem is puhult meg. Ekkor pont jo. 
  Beletesszuk a megfott tesztat a wokba,  osszekeverjuk, raontjuk az osszekevert mogyorovajas szoszt is es osszekeverjuk, ekkor adhatunk hozza egy fel pohar zoldsegalaplevet vagy huslevet is, hogy a szosz kicsit higabb legyen, mert  amogyorovaj meg surusodik fozes kozben. Ha nincs zoldsegle vagy huslevbes akkor a viz is megfelel. Felforrositjuk a zoldsegeket a szosszal es tesztaval, es forron talaljuk.
 Talalas elott megszorjuk piritott mogyoroval, finomra vagott zoldhagymaval es friss korianderrel. Jo etvagyat! 

U.i. Mivel a chilipehely es a gyomber is nagyobb mennyisegben eros, mindenki a sajat izlese szerint adagolja .
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések