Radoci csorba ( ciorba radauteana)

Ma egy Romaniaban igen kozkedvelt levest hozok , amit falcs pacallevesnek is hivunk, mert olyanok is ehetik, akik nem szeretik  a  pacalt de a pacalcsorba levet igen . A "70 evek vegen egy Radocon (Radauti, Suceava megye ) elo szakacsno pacalcsorbat fozott  a ferjenek, de mivel a ferj nem szerette  a pacalt, arra kerte a feleseget, fozzon egy ugyanolyan izu csorbat pacal nelkul. A lelemenyes szakacsnonek ez nem jelentett problemat es elkeszitette pulykahusbol. De mivel abban az idoben kemeny idok voltak Romaniaban, es a pulykahus is ritkasagszamba ment, ugy dontottek a vendeglokben csirkehusbol fogjak kesziteni. Szoval ez ugyanaz az iz, csak csirkemellbol keszul, vagy pulykahusbol ,de keszitheto laskagombabol is. Ha laskagomba mellet dontunk akkor szep hosszu csikokra vagjuk, ahogy a pacalt szoktuk.  Ket valtozata is van ennek  alevesnek. Az egyikben a zoldsegeket atpaszirozzak, a masikban pedig lathato marad. En nem szeretem a paszirozott zoldsegeket, szeretem erezni hogy raharapok. Mint minden etelnek a rodoci csorbanak is tobb valtozata van ,irom is az en valtozatomat, remelem elnyeri a tetszeseteket.


Hozzavalok  kb 3,5 l csorbahoz :

1-2 veloscsont (kihagyhato, de kar lenne)
1 nagy csirkemell, a mellcsonttal  egyutt
2-3  nagyobb repa
1 feherrepa
1 nagyobbacska voroshagyma
1/2 zellergumo
1/2 kaliforniai piros szinu paprika
lestyanlevel izles szerint
250 ml tejfol
2 tojassargaja
2 cikk fokhagyma
korpacibere ha van,vagy Bors magic ami a korpacibere szaritott valtozata.
ha nincs egyik sem, akkor citrom vagy feherbor ecet  a savanyitasra.
1 baberlevel, par szem  feketebors egeszben.
2 ek olaj.
so es bors (ha bors magic-ot hasznalunk akkor ovatosan banjunk a soval, mert az is sos.

Elkeszitese : 

A veloscsontokat mindket oldalan megsozzuk, majd egy forro edenybe tesszuk es mindket oldalat megpiritjuk,
A csirkemellet megmossuk, betesszuk a csontok melle. Felengedjuk zoldsegalaplevel, vagy vizzel es kozepes langon odatesszuk foni a baberlevellel es az egesz fekete borssal, amit fuszertojasba teszunk.. Mikor felforrt, kicsire vesszuk a langot es folytonosan szedjuk  a habot a levesrol.
    Megtisztitjuk a zoldsegeket, egyforma csikokra vagjuk (legalabbis en igy szeretem) Egy fel repat es a fel apro kockakra vagott kaliforniai paprikat megdinsztelunk 2 ek olajon, de csak epp annyira, hogy legyen egy kis szine, ezt is beletesszuk majd  a levesbe a tobbi zoldseggel egyutt.
   Mikor a csirkemell  kb 3/4 megfott , beletesszuk a zoldsegeket es a dinsztelt fel kaliforniai paprikat es repat. Kicis langon tovabb fozzuk, addig mig a melle teljesen megfott. Ekkor kivesszuk a levesbol , es szalasra tepkedve leszedjuk a csontrol. Azert nem vagjuk, mert ha nem szalan vagjuk a fott csrikehus morzsalodni fog. Ha van korpaciberenk vagy" bors magic" akkor tegyunk bele izles szerint.Ha nincs  akkor majd a vegen savanyitsuk .Mikor megfottek a zoldsegek is, akkor ket tojassargajat elkeverunk 250 ml tejfollel, belereszeljuk a ket cikk fokhagymat. Csomomentesre keverjuk es merokanalankent  ontunk hozza a forro levesbol, kozben folytonosan keverjuk. 2-3 merokanal leves eleg is lesz, addigra a tejfolos masszank is eleg meleg ahhoz, hogy beleonthessuk  a levesbe . Miutan beleontottuk a levesbe, egyet forr, es elzarjuk alatta a tuzet. Megszorjuk finomra vagott lestyannal es izles szerint savanyitjuk, korpacibere hijan citromlevel, vagy feherborecettel. Jo etvagyat kivanok!
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések