Algir Harira leves

Az egyik legkedveltebb  es legtartalmasabb leves az eszak-afrikai nepek koreben a harira leves. Az arabok a Ramadan honapban fogyasztjak a bojt napok vegen. Sok helyen hussal keszul (mint ahogy az en valtozatom is,a receptben ugyan nem irta, de huslevet ir a felonteshez, de akkor miert ne fojjon bele a hus ?) de anelkul is nagyon finom es laktato, mivel van benne lencse es csicseribotso is, sok zold friss level, elhagyhato a hus.
   Ez a recept az izraeli master chef  Avi Levy receptje aki algir szarmazasu, ugyhogy pontos forrasbol van a recept es mivel el is keszitettem, tanu vagyok ra, hogy nagyon finom. Vita targya lehet hogy algir vagy marokkoi-e a leves, mert mindketten azt mondjak az ovejuk,  de maradjunk abban, hogy ez algir mert a chef azt mondta hogy az :)




Hozzavalok :
- 2 nagyobb pulykanyak (vagy barmilyen mas hus)

- 200-250 gr csicseriborso, amit egesz ejszaka aztattunk hideg vizben, majd reggel megfoztuk lassu tuzon, kb 1-1,5 orara lesz szukseg, mig megfo.
- 1 pohar fekete lencse amit elotte beaztatunk 1-2 orara, ha barna lencsenk van , akkor nem kell beaztatni elotte.
- 4-5 ek olaj a diszteleshez
- 1 nagyobb hagyma finomra vagva
- 2 cikk fokhagyma reszelve
- 1 kisebb csokor zellerlevel aprora vagva
- 1 kisebb csokor koriander aprora vagva
- 1 kisebb csokor zoldpetrezselyem aprora vagva.
- 3 hamozott paradicsom lereszelve vagy picike kockakra vagva
-  kb 2,5-3  l husleves vagy zoldsegalaple (termeszetesen  ha hust teszunk bele akkor erre nincs szukseg. Nagyon finom pulykanyakkal ez a leves.
- 1 kk romai komeny
- so es bors 
citrom leve a talalashoz.
1/2 kk chilipehely, amit nem irt a receptben, de en beletettem, mert pikansat akartam.

Elkeszitese : A pulykanyakakat megmosssuk feldaraboljuk es odatesszuk foni keves vizben. Mikor felig megfott, egy masik edenyben megdinszteljuk a hagymat, amihez hozzaadjuk a fokhagymat , a leszurt elofozott csicseriborsot es a lencset is. 2-3 perc utan beletesszuk a hamozott lereszelt vagy apro kockakra vagott paradicsomot es a zold leveleket amit ugyancsak finomra vagtunk. Hozzaadjuk a sot, borsot, romai komenyt es chilipelyhet .Ontunk hozza egy keveset a hus levebol, es befedjuk. Fozzuk kb 20 percet. 20 perc utan beleontjuk az egeszet a fazekba amelyikben a pulykanyakak fonek es addig fozzuk mig a lencse , a csicseriborso es a hus is megpulultak. Van aki vekony testzat is foz bele a vegen, nekem kicsit gusztustalan ez a valtozat ezert nem is tettem bele. Talalasnak friss citromlevel izesitjuk.  Bar nem irja a receptben de en chilipelyhes, borsos , piritott kenyerkockakkal talaltam.Jo etvagyat!


Megjegyzések

  1. Ez nagyon finom lehet, biztosan elkészítem egyszer, ha minden zöldfűszert megkapok :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések