Khachapuri Phenovani (Hacsapuri Penovani)


Igen, igen... ujbol gruz etelt hozok, peksutemenyt, talan legfinomabb es legkomplikaltabb amit valaha is csinaltam. Na, nem azert mert tenyleg annyira komplikalt csak nem tudtam pontosan hogyan fogjak hozza, es bevallom kicsit feltem is, hogy meg tudom-e csinalni, ugyanis retesre hasonlit, amit en meg soha nem probaltam. De ha valamit igazan akarunk, akkor nem lehet akadaly semmi sem.   Ez is khachapuri nevre hallgat , chachapuri phenovani a becsuletes neve. A recept egy Izraelben elo gruz blogger oldalarol van, akinek meg soha nem csalodtam a receptjeiben.
    Mivel a leiras a csomagolas modjarol kicsit erthetetlen volt, kerestem egy videot a youtube-on amit majd a recept vegen mellekelni fogok. Azt neztem at egy parszor, nagy segitsegemre volt a nyujtasban is es a csomagolasban is, ami elsore erthetetlennek tunik, de  a videot kovetve, a masodik mar  nagyszeruen sikerul. Az elso kicsit szepseghibas lett.

Hozzavalok a tesztahoz :

1 kilo feher liszt (sima feher lisztet hasznaltam, semmi extrat)
1 L meretu tojas
1 csapott ek so
5% ecetbol 2 ek (20 ml)
repceolaj 2 ek(20 ml) napraforgoolaj is jo, de semmikepp nem oliva.
2 ek vodka (20 ml)
Viz 540 ml viz.


A teszta nyujtasahoz:

240 ml repceolaj (vagy napraforgo) kb, fel lehet cserelni olvasztott vajjal is.




A toltelekhez :

1.) 500 gr tehenturo 
2.) 300 gr  valamilyen kemenyebb allagu sos turo.
3.) 250 gr  cottage turo, vagy barmilyen nem edes kremes turo.
4.) 100 gr feta sajt
5.) 3 L meretu tojas
6.) So izles szerint.

A teszta elkeszitese :

1.) A teszta hozzavaloit osszekeverjuk, kicsit kemenyebb tesztank lesz de majd rugalmassa valik , par perc dagasztas utan. Minel tobbet dagasztjuk annal rugalmasabb lesz , ugyhogy legyunk turelemmel. Mikor mar jo rugalmas, egy talba tesszuk es letakarjuk. Kb fel orat pihentetjuk.

2.) Enyhen lisztezett feluleten 20 reszre osztjuk a tesztat, es labdakat formalunk belole.Letakarjuk es ujbol pihentetjuk fel orat.
   Fel ora  elteltevel  minden kis tesztacsomot vekony lappa nyujtunk, kicsit ala lisztezunk, hogy ne ragadjanak az asztalhoz nyujtas kozben. Ujbol pihentetjuk tetszes szerint fel orat vagy egy orat. A teszta egesz puha kell legyen mielott elkezdenenk  nyujtani, vagyis inkabb huzigalni a szeleit .





3.) Minden lapot vekony lappa  huzigalunk a szeleitol kezdjuk. mindig azzal a  tesztaval kezdjuk amit eloszor nyujtottunk ki. Szoval kezdjuk a huzigalast a teszta szeleivel, hasznaljuk az ujjainkat finoman, az ujbegyekkel dogozzunk inkabb.  Emeljuk fel a tesztat az osszezart kezfejunkre, es most a kozepetol a szelek fele haladva huzigaljuk a tesztat , ugyancsak az ujjbegyeket hasznalva.

4.) Olajozott munkafeluletre helyezzuk a lapot amit eddig csak huzigaltunk. Az ujjainkat a nyujtasra felretett olajba martjuk es meglocsoljuk a kiteritett tesztat, majd  a tenyerunkkel meg megprobaljuk nyujtani kicsit. A jobb oldalt kozepre hajtjuk, kb a feleig, majd a bal oldalt is a feleig, ugy hogy kozepen talalkoznak a hajtasok, de ne keruljon egyik hajtas a masikra  a masikra. Ujbol meglocsoljuk vagy kenjuk olajjal.  Most a folso reszt hajtuk lefele ugyancsak a kozepeig, es az also reszt is a kozepeig. Egy "majdnem" negyszoget kapunk. Ujbol megkenjuk olajjal. 
  Pihentetjuk 15 percet.

4.) Mig a tesztank pihen osszekeverjuk a toltelek hozzavaloit, Ha tul szaraznak tunik, akkor adjunk hozza egy par ek tejfolt.

5.) Minden negyszog kozepebe egy pupozott ek tolteleket teszunk es osszehajtjuk, megpedig ugy, hogy a ket ellentetes sarkot a negyszog kozepere hajtjuk , majd a masik ket sarkot ujbol ugyanugy de ellenkezo iranyba. Mivel nem tudom jol elmagyarazni, ide mellekelem a videot es aki el szeretne kesziteni az nezze meg a hajtogatas technikajat, sokkal konnyebb ha latja is az ember, nemcsak olvassa. Az osszehajtogatott csomagokat sutopapirral belelt tepsibe helyezzuk, ujbol megkenjuk olajjal, vekonyan  es 190-200c sutoben aranyszinure sutjuk.Kb 15-20 perc.  Sok sikert kivanok az elkesziteshez.  Aki elkesziti nem banja meg mert valami isteni. Nekunk sok volt ez az adag mert ketten vagyunk, de lefagyasztottam es mikor  megkivantuk, csak elovettuk es a sutoben megmelegitettuk, pont olyan volt mint frissen sulve :) Jo etvagyat kivanok!
    A video heber nyelven van de ez nem szamit, nem az a fontos mit beszel, hanem figyeljetek a kezet, a kezeivel mondja el mit kell tenni. https://www.youtube.com/watch?v=FeV06vUU3s4&ab_channel=NellieShor
 Forras errol az oldalrol : http://chiuchim.blogspot.co.il/


.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések