Chilei cazuela marhahusbol ( cazuela de vacuno chilena)

Sok-sok evvel ezelott osszebaratkoztunk egy argentin hazasparral. Kb 27 ev telt el azota es buszken mondhatom meg mindig barataink. Az elso idoszakban inkabb mutogatva beszeltunk, ok nem tudtak heberul, se angolul, mi meg hiaba beszeltuk a nyelvet, mert ok nem ertettek. Viszont nagy igazsag, hogy szavak nelkul is meg lehet erteni egymast.. Ez igy igaz. Mutogattunk, elmagyaraztuk ahogy tudtuk, kezzel, labbal. Ok szep lassan megtanultak heberul, mi megtanultunk spanyolul, persze nem irodalmi szinten, de csevegni barmikor tudunk. Az ido mult, legjobb barataink lettek itt Izraelben, belatast nyertunk a konyhajukba, ami gazdag es finom, ok pedig a mi konyhankba. Ok imadjak a csikrepaprikast nokedlivel, meg a toltottkaposztat es a mi huslevesunket. Mi meg imadjuk az o eteleiket. Szoval ma a del amerikaiak husleveset hozom, eredetileg chilei recept, de egesz del amerikaban keszitik, apro elteresekkel a receptben. En most Monica receptjet irom le. Finom , tartalmas leves, izgalmas izekkel, pikans a romai komenytol, borstol es az oreganotol. De nem tolakodo, inkabb nagyon harmonikus osszhangot alkotnak a fuszerek a zoldsegekkel es a hussal. Keszulhet csirkebol is, aki abbol szeretne. Most pedig kovetkezzen a recept :)






Hozzavalok kb 6 szemelyre :

1,200 gr marhahus (en marhaszegyet hasznaltam)  6 reszre vagva
1 nagyobb hagyma 4-be vagva
2 cikk fokhagyma  megpucolva de egeszben hagyva
so es frissen orolt bors
3-4 nagyobb repa
3 szal halvanyitozeller (angolul celery stalks)
egy darab sutotok kb 15x15 cm
1 db piros kaliforniai paprika
2 szem piroskrumpli(aki szereti a krumplit a levesbe az duplazhatja)
kb fel pohar rizs
 egy nagy marek zoldbab kisebb darabokra vagva.
2 cso kukorica, minden cso 3 reszre vagva
3-4 ek olaj
1 kk oregano (en frisset hasznaltam)
1-1,5 kk romai komeny
6-8 pohar forrasban levo viz.
Keves citromle talalasnal (elhagyhato)

Elkeszitese:

A hust jol megmossuk,leitatjuk rola a vizet majd  a fele olajat felhevitjuk es a husdarabokat minden oldalukon megpiritjuk, nem nagyon, csak epphogy egy kis szine legyen. Aztan  beletesszuk  a negybe vagott hagymat is , megsozzuk es borsozzuk . Felontjuk forro vizzel, es felforraljuk. Mikor felforrt kicsire vesszuk a hot, es kb 30 percet fozzuk fedo alatt, szep lassan. Aztan beletesszuk a repat amit nagyobb darabokra vagunk, olyan 3-4 cm vastagra. A felszeletelt halvanyitozellert is, a paprikat amit kockakra vagunk, a sutotokot, azt is nagyobb darabokra vagva es a fokhagymat ugy ahogy van egeszben. Beletesszuk az 1 kk romai komenyt (en szeretem az izet ezert nalam 1,5 kk kerult bele)
 az 1 kk oreganot (en frisset hasznaltam kb 1 ek levelet)
 Lefedjuk ez tovabb fozzuk , szep lassan. Egy serpenyobe beletesszuk a masik resz olajat es a feldarabolt kukoricakat kicsit megpiritjuk. Ezt nem irta a baratnom receptjeben, de ugy gondoltam jol fog mutatni a levesben ha kicsit megpiritom. Ugy is volt :) szoval aki akarja megpiritja aki nem az nem :) Ratok bizom.
   Miutan a kukoricakat megpiritottam, azt is beletettem a levesbe es tovabb foztem Mikor a hus  mar majdnem megfott, beletesszuk a nagyobb kockakra vagott krumplit is, a zoldbabot amit kisebb darabokra vagunk es a rizst.  Mindent keszre fozunk, levesszuk a tuzrol, es szorunk bele egy kis friss koriander levelet, de el is hagyhato. esetleg zoldpetrezselyemmel helyettesithetjuk :) Minden tanyerba jusson egy szep darab hus, es mindenfele zoldsegbol. Nem kell hosszu lere engedni a levest. Maradjon leve is, de hig se legyen :)
  Garantalt izorgiaban lesz reszuk a batraknak , akik elkeszitik :)- es masodik fogasra nem lesz szukseg :) Aki akar csepegtethet bele par csepp citromot. Jo etvagyat kivanok!

u.i Ha csirkebol keszitjuk, akkor miutan megpiritottuk a combokat, minden zoldseget tegyunk bele, a krumpli es zoldbab kivetelevel,  meg a rizs is varhat kicsit.  Mig fo a leves a habjat tobb alkalommal szedjuk le egy szurokanallal, vagy barmi massal, eppugy mint a huslevesnel szoktuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések